Projecte escollit per la classe de tercer de primària de l'escola Cinta Curto de Tortosa. El passat dia 10 de gener va sortir elegit com a tema per estudiar i treballar durant el segon trimestre del curs "EL CINEMA". En aquest bloc es transmetran i es donaran a conèixer els principals interessos que ens han motivat a estudiar aquest tema, així com les diverses inquietuds i motivacions que ens encaminaran a saber més coses d'aquest fascinant món.

dilluns, 18 de febrer del 2013

EL SECRET DE LA CAPSA DE SABATES

Edu3.cat



"Una ma de contes" explica el relat "El secret de la capsa de sabates" i l'il·lustra amb tota mena d'objectes. Al final, aquest conte fa entendre com funciona una càmera fosca, un invent que va derivar en la càmera fotogràfica.


Feia pocs dies que l'avi del Roger s'havia mort, però, encara que el trobava molt a faltar i estava una mica trist, el Roger no va poder deixar de sentir una emoció molt especial quan va saber que l'avi havia deixat per a ell un regal molt particular: una capsa de sabates.

El Roger va agafar la capsa, la va obrir i a dins hi va trobar unes fotos antigues, embolicades amb paper vegetal. Una foto del besavi, que havia sigut fotògraf; una foto de l'avi, que havia sigut arquitecte, i una del seu pare de nen.

A dins de la capsa també hi havia unes sabates antigues que tenien una història molt bonica: l'avi les portava el dia que va conèixer l'àvia a la festa major i van ballar per primera vegada.

A dins d'una d'aquelles sabates, el Roger hi va trobar un plànol secret amb tot de dibuixos misteriosos. Sense perdre ni un minut, el Roger va decidir seguir les instruccions del plànol, pas a pas, per descobrir el tresor amagat.

La primera cosa que va fer va ser pintar la capsa de color negre per dins. Tot seguit, va retallar una finestra al mig d'una cara estreta de la capsa. Després va col·locar una tapa de iogurt ben neta, ben llepada, damunt de la finestra, enganxada amb cinta adhesiva. I va foradar la tapa de iogurt amb una agulla, al mig, perquè hi passés un petit raig de llum. El Roger no tenia ni idea de què estava fent, però seguia totes les instruccions punt per punt.

A continuació, el Roger va retallar l'altra cara estreta de la capsa i en va fer un marc. Hi va enganxar damunt un requadre de paper vegetal aprofitant el sobre que embolicava les fotos.

El Roger va tornar a mirar el plànol amb atenció. De seguida va entendre de què anava la cosa. Havia de posar el marc amb el paper vegetal al mig de la capsa. I ho va fer. I tot seguit va tancar la capsa amb la tapa.

El Roger es va ajupir i va mirar la capsa per la cara estreta que quedava oberta, la que havia retallat. I, de sobte, va veure les sabates de l'avi projectades a dins de la capsa, del revés.
Les sabates eren damunt la taula, davant de la capsa, i la seva imatge entrava pel foradet de la tapa de iogurt i es projectava damunt del paper vegetal. Havia seguit el plànol pas a pas i al final havia trobat el seu tresor, una capsa per atrapar imatges.

Va ser el pare del Roger qui li va explicar que la seva capsa d'atrapar imatges era una càmera fosca, un invent molt antic que després va servir per inventar la fotografia.

Quan va fer divuit anys, el Roger va decidir fer-se fotògraf i la primera cosa que va fotografiar van ser les sabates del seu avi. Al Roger li agradava molt fer fotos perquè tenia la sensació que aturaven el temps i perquè sempre que en feia una era com si el seu avi encara estigués amb ell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada