Projecte escollit per la classe de tercer de primària de l'escola Cinta Curto de Tortosa. El passat dia 10 de gener va sortir elegit com a tema per estudiar i treballar durant el segon trimestre del curs "EL CINEMA". En aquest bloc es transmetran i es donaran a conèixer els principals interessos que ens han motivat a estudiar aquest tema, així com les diverses inquietuds i motivacions que ens encaminaran a saber més coses d'aquest fascinant món.

dilluns, 11 de febrer del 2013

JOGUINES ÒPTIQUES

Les joguines òptiques es basen en la persistència retinal: quan mirem un objecte i aquest desapareix a la nostra vista, durant un espai mínim de temps la seva imatge persisteix en la nostra retina. Per això, si passem davant dels nostres ulls moltes imatges fixes a gran velocitat, tindrem la sensació que aquestes imatges es mouen realment d'una forma contínua. Gràcies a això podem contemplar en moviment imatges que de fet són fixes.


ull1.jpg 
A partir d'aquest descobriment es van succeir els invents que intentaven reproduir seqüències en moviment.

TRAUMÒTROP (1825)

El 1825 el doctor JW Paris va posar a la venta el taumòtrop, un disc que tenia gravades a cada una de les seves cares una component d’una imatge, un ocell i una gàbia, un genet i un cavall... Quan el disc girava ràpidament , mitjançant l’estirament del material elàstic subjectat als seus costats, les dues imatges apareixien superposades per a crear una imatge única.




EL FENAQUITOSCOPI (1832)

El fenaquitoscopi fou inventat per Joseph Antoine Ferdinand Plateau en 1832, establint els principis de reproducció i enregistrament cinematogràfic. Aquest aparell de cinema consisteix a fer girar la placa dels dibuixos obtenint una sensació de moviment de les imatges. Permet una gran varietat de dibuixos en moviment ja que les plaques poden ser canviades per unes altres.

Podeu construir-vos-en un si seguiu les instruccions que us trobareu a http://www.edu365.cat/videofoto/animacio/fenaquit.pdf

EL ZOÒTROP (1834)

El zoòtrop és una màquina creada  per William George Horner, composta per un tambor circular amb unes finestretes o talls, a través de les quals mira l'espectador perquè els dibuixos disposats en tires sobre el tambor, al girar, ens donen la sensació que les imatges es mouen, tenen moviment.
  
Podeu construir-vos-en un si seguiu les instruccions que us trobareu a http://www.edu365.cat/videofoto/animacio/zootrop.pdf.


EL FOLISCOPI (1868)

Un foliscopi és un llibre, generalment adreçat als infants, que conté una sèrie d'imatges que varien gradualment d'una pàgina a la següent, de manera que en passar les pàgines ràpidament les imatges semblin anirmar-se tot simulant un moviment o altra mena de canvi. El foliscopi també és conegut com a llibre animat o llibreta animada.
Podeu construir-vos-en un si seguiu les instruccions que us trobareu a http://www.edu365.cat/videofoto/animacio/foliscopi.pdf





EL PRAXINOSCOPI (1877)

Un praxinoscopi és una joguina òptica, un giny d'animació inventat per Charles-Émile Reynaud. El praxinoscopi és constituït per un tambor giratori, un cilindre central immòbil envoltat de miralls acoblats i una tira de 12 dibuixos fixada al la part interior del tambor que composen un moviment cíclic; de manera que quan gira el tambor, si es mira un dels miralls de l'interior, la successió d'imatges crea la impressió de moviment. Es tracta d'una versió perfeccionada del zoòtrop.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada